
När gamle elitidrottsmannen Theo Blanco såg sina barn sitta stilla och spela dataspel i soffan fick han idén att utnyttja kickarna som spelen ger för att få barn och unga att röra sig på riktigt.
Under ett seminarium i Almedalen i somras berättade Maria Ekblom, som är doktor i neurovetenskap och forskningsledare vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) att barns och ungdomars psykiska hälsa försämras av ett stillasittande liv. Exempelvis har forskning visat att muskelaktivitet skyddar hjärnan mot negativa effekter av stress. Även ganska blygsamma fysiska insatser gör skillnad, några knäböjningar, att man ställer sig upp och rör på sig i några minuter efter en stillasittande sejour.
Under Business Arena Stockholm handlade ett pass i det urbana seminariet om hur fastigheter och stadsplanering kan understödja fysisk aktivitet. När den före detta svenske mästaren och landslagsmannen i amerikansk fotboll Theo Blanco såg sina barn sitta med krokiga ryggar i soffan och spela spel på sina läsplattor blev han orolig. Han frågade sig varför de inte själva gjorde kullerbyttor och hoppade som figurerna i spelet. När han själv var ung dök han från broar och ägnade sig åt parkour. Det blev en lång väg fram till svaret, men idag driver han ett aktivitetscentrum i Gränby i Uppsala. Tanken med Turbo Sports & Adventure Zone är att flytta upplevelsen från den digitala världen till den analoga. Det vill säga att barn, unga och vuxna studsar runt och gör kullerbyttor på riktigt, med sin egen kropp.
Theo Blanco började leta lokaler och hittade en väl tilltagen yta i Gränby i Uppsala. Fastighetsägare var Atrium Ljungberg, som bygger upp det man kallar Gränbystaden, en stadsdel som enligt planerna ska innehålla kultur, handel, kontor, service, utbildning och bostäder.
– De blev lite förvånade när jag frågade. En lokal på 5000 kvadratmeter?? Vad fasiken ska du göra? Och det är många kvadratmeter att betala för varje månad, säger Theo Blanco.
Som framgångsrik idrottsman i amerikansk fotboll är Theo van vid att ta tuffa smällar. Det har varit nyttigt när han har kämpat för sitt nya koncept, bland annat vid möten hos banker som aldrig hade hört talas om ett aktivitetscentrum.
– Men vi lyckades sälja 700 årskort innan vi öppnade, nu har vi haft cirka 90 000 besökare på sju månader.
Det som driver Theo Blanco är att han vill motverka ett stillasittande samhälle. I det sammanhanget har digitala spel med största säkerhet bidragit till att barn och ungdomar rört sig mindre. En undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av lek- och träningsutrustningsföretaget Lappset Group visar att 63 procent av de som svarade på undersökningen uppger att deras barn under en normalvecka spenderar mer än en timme om dagen framför skärmen, 25 procent uppger att barnen får mer än 15 timmars skärmtid per vecka. Pokémon Go är väl ett tecken på att även spelföretagen tänkt till när det gäller att röra sig och vistas utomhus. Det Theo Blanco gjorde var att prata med sina barn och försöka förstå vad det var som var så lockande med att spela digitalt.
– Det visade sig att barnen upplevde att de fick bekräftelse, de fick tydliga poäng för sina insatser, spännande utamningar, cliffhangers och de fick känna sig ”fysiska” i spelet. Faktorer som jag har försökt ta till mig när jag har utvecklat mitt aktivitetscentrum. Sedan har det hjälpt att ha ett samarbete med en förstående fastighetsägare som Atrium Ljungberg, säger Theo Blanco.
Daniel Bergstrand